fredag 17 februari 2012

"You should never tell me your fears"

Torsdag

Vaknade tidigt som fan (damn you jetlag) och läste tills det var en okej tid att stiga upp. Vid 9 var det dags att samlas upp för surfing. Vi var ett ganska stort gäng, både nybörjare och mer rutinerade. Vår gruppledare hette Shane, en galen hyperaktiv aussie som var hur härlig som helst. När alla hade fått varsin bräda så packade vi in allt i Shanes van och drog till stranden. Väl där så var några av de som surfat tidigare (däribland Josef) snabba på att ge sig ut i vågorna medan vi andra avvaktade på stranden som de newbies vi var. Shane var kvar vid the van för att fixa med nåt. Ganska direkt kom en aussie fram och varnade oss för att havet var fullt av blue barrel jelly fish och att det skulle vara en ytterst dålig idé att hoppa i vattnet. De maneterna är inte dödliga men it hurts like hell att bli bränd av dem. Så när Shane kom ner och fick läget klart för sig så avblåste han dagens surf. Vi vinkade in de som redan var i vattnet och flera av dem hade blivit brända för det var asmånga mateter överallt. Josef hade dock klarat sig. Så det var bara att packa ihop och åka tillbaka till hostelet. Eftersom det blev inställt så fick vi våra 10 dollar tillbaka. Kan säga det att 10 dollar för att hyra bräda är billigt! Och det var verkligen schysst att vi fick refund. Vi bodde på hostelkedjan YHA, kan verkligen varmt rekommendera den i Yamba! Sjukt trevlig och tillmötesgående personal, rena lokaler etc. Yamba är generellt sett väldigt billigt och det är dit de flesta professionella surfare kommer för att träna, eftersom det är bra vågor större delen av året.

Well, vi chillade på hostelet några timmar innan det var dags för Shanes 10 buck tour som vi också hade signat upp för. Så samma snubbe som hade hand om surfingen har alltså en tur av Yamba 3 gånger i veckan. Var en upplevelse utöver det vanliga. Vi var några stycken som packade in oss i hans van och kördes runt för att se stränderna, stan och utkanterna. Vi fick även en hel del info om Yambas samhälle, med mest fokus på the surf community. Väldigt spännande. Shane är en sjukt entusiastisk och hyperaktiv person så det var underhållande. Vi åkte även till ett ställe där det fanns sötvattenslaguner nedanför höga klippor. Så där roade vi oss med cliff jumping! Jag är sjukt höjdrädd, så det var lite skakigt att först klättra upp för en av klipporna och sen kasta sig ut. Jag bangade på de högre nivåerna, vågade bara hoppa från 5 meters höjd, medan Josef och några till hoppade från 9 meters klippor samt 12 meters klippor.. Seriöst, jag var nästan lite illamående när jag skulle hoppa, höga höjder gör mig vimmelkantig. Men jag överlevde. Men Good Lord, vet inte hur jag skulle palla sky diving… Vilket ändå är nåt jag vill göra, I dunno why, men jag har en tendens att utsätta mig för saker som terrifies me. Iaf, Yamba bör man åka till om man är i Oz och man ska definitivt haka på Shanes tour! Be warned though, it’s not for the weak hearted! It contains cetrain elements not described here… Det måste helt enkelt upplevas.

Var ganska slut på kvällen, även fast det inte blev nån surfing. Var ganska aniklimax när man stod på stranden taggad till tusen och var tvungen att vända, men det kommer fler tillfällen. Såg iaf mina första levande kängurur! En flock brukar hänga på Yambas golfbana, så dit gick vi.

Idag, fredag, så checkade vi ut från Yamba, packade ihop oss och tog bilen till Nimbin, ett litet happy hippie land några timmar bort. Det är ett litet samhälle där övervintrade hippies håller till. Var ganska kul att se, mycket färger och dreads överallt. Och folk som gick förbi en och lite halvdiskret viskade ”cookies”. Blev inga cookies för vår del, köpte vattenmelon istället innan vi drog vidare mot Byron Bay, där jag nu sitter på hostelet och skriver. När vi kom hit runt lunch så checkade vi in och direkt vandrade bort till Byron Bays berömde fyrtorn, som ligger på toppen av klippor. Tog ca 3 timmar att gå fram och tillbaka, upp och ner för de fördömda klipporna, genom skog etc. I den skogen bodde det mycket skogskalkoner och stora ödlor. Såg min första orm också. Hade varit mer piece of cake om det inte hade varit så varmt! Blev starkt påmind om när jag och Katja vandrade upp för ett berg i Libanon, mitt under förra årets högsommar, för att titta på cedarträd. Men det var fantastiskt vackra vyer. Långa stränder och turkost hav. Vissa av stränderna kryllade av folk, både surfers och vanliga turistas. Om jag var en haj så skulle jag lätt ha Byron Bay som feeding ground. Mycket kött. Fast det är extremt sällan det förekommer hajattacker här, däremot var det ju en eller två surfare som blev anfallna i Yamba i höstas…

Vi blir kvar i Byron Bay i åtminstone två nätter, kanske eventuellt en tredje. Sen är planen att vi drar till Surfers Paradise.

Hittade ett roligt träd jag var tvungen att klättra upp i på vägen tillbaka från fyren till hostelet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar