onsdag 7 mars 2012

Salty dogs

Jaha, gott folk. Det är fantastiskt att vara ute på sjön när det är fint väder, men det suger när det regnar... Första dagen var underbar, när vi åkte ut från Airlie Beach hamn. Strålande sol, lagom mycket bris och vacker ö- och havsnatur omkring. Vi åkte med en katamaran, byggd för att ta 25 passagerare. Den var tredelad, så den hade ett mittenskorv (heter det så?) och två sidoskorv. Så den var stadig och parerade vågorna fint. Mellan skorven fanns utspända nät man kunde hållas på, perfekt för att ligga på en handduk och sola. Det var dock bäst när man satt på en stomme och tittade ut på havslandskapet. Meditativt. Vi stannande en gång för att snorkla. Vi var alla tvungna att ha stinger suits, eftersom det är säsong för box jelly fish, dvs. dödliga maneter. Sexy suits indeed. Vi såg alla ut som superheroes-wannabes.
Sen blev vi tilldelade en koj i ena sidoskorvet, man klev ner genom en lucka som var positionerad över själva bädden. Första dagen var alltså allt gott väl väl tills det var dags att sova. Temperaturen nere i kojen var avsevärt högre än uppe på däck, så vi var många som istället lade oss på näten för att spendera natten där. Helt okej upplägg. Tills regnet och åskan bröt ut. Snabbt som en hungrig vargflock med vittring på blod så försvann alla ner i sina skrymslen. Vi hade luckan ovanför kojen öppen först, för att släppa in luft. Det fanns ett skynke uppspänt ovanför så att det inte skulle regna in. Men eftersom det blåste så kraftigt så regnade det in från sidan i alla fall. Inte så mycket i början, men allt eftersom så kom det in för mycket. Rakt ner på en där man försökte sova. Så Josef reste på sig och drog igen luckan, varvid allt vatten som ansamlats i den kastades ner på mig... Oh ze joy.. Eftersom det inte fanns täcken så hade jag min handduk över mig, den var redan väldigt fuktig men efter den duschen så var den genomvåt. Hade dock inte mycket till val än att behålla den på, eftersom det droppade kontinuerligt från den stängda luckan. Vattentortyr de luxe. Och det var varmt, ack så varmt! Till sist visste jag inte vad som var regnvatten och vad som var svett. Fruktansvärd natt som aldrig tog slut, kändes det som. Regnovädret var lika illa som den jag filmade lite av i Maroochydore. Blixtrarna blekade över båten och regnet var våldsamt, fanns inte en chans att man kunde kravla upp på däck igen för att sova där. Curses!

Dagen efter var ömsom kall med regnskurar, ömsom med ögonblick av översvallande hetta. Kände mig tjurig och bitter mest hela dagen. Men vi såg en del djur iaf. Precis vid stranden på ön vi landsteg på så kom det ett gäng rockor på led, som en liten armé, bara några meter ifrån oss. Senare under dagen flög det havsörnar över vår båt och efter ett snorklingstopp så kom det några jättestora fiskar fram till båtbryggan. Vi matade dem med bröd så de var iaf glada. Vi snorklade ett par gånger till, såg en hel del fiskar men blev inte speciellt imponerad, har sett mer coola fiskar i Thailand. Korallerna var rätt häftiga dock. Och inga havssköldpaddor stötte man på! Mutter morr. Oh well, vi ska göra en dagsutflykt till stora barriärrevet igen utanför Cairns sen, kanske har man bättre tur då.
Är nu tillbaka på hostelet i Airlie Beach, känns rätt skönt. Känns fantastiskt att kunna duscha bort saltet och veta att man inte kommer förgås av värmeslag och/eller vattenöverdos inatt. Att kunna köpa kaffe och glass är sweet också. Jag har rätt simpla nöjen, det krävs lite för att få mig vid gott mod igen. Överlag så gillar jag att vara på sjön, men jag hatar att inte kunna undkomma regn, att allt är blött och att ingenting torkar. Hittills har vi klarat oss från översvämningarna som råder i sydostra delen av landet, men vi har verkligen fått vår beskärda del av CP-väder.

Ikväll ska vi hänga på en pub med några från båtturen, dricka vin och socialisera med vetskapen om att man kan lalla tillbaka till en torr säng på ett hostel istället för att försöka sova i en överhettad syrefattig koj.

2 kommentarer:

  1. Haha, den där natten på trimaranen är något ni kommer att skratta åt i framtiden. Kanske inte i morgon eller nästa vecka, men om några år!

    Looking good in stinger suit, btw! :-)

    SvaraRadera
  2. Var till och med två nätter, fast den andra natten regnade det iaf inte in, då såg vi till att stänga luckan när det började regna. Men sjukligt varmt var det då också >_< Är helt klart en story att dra och skratta åt sen :)

    SvaraRadera